Věděli jste, že … ?

Helena DrozdováCo je nového, Zajímavé informace pro zvídavé

Kapr obecný
Ryba, která úzce souvisí s naší zemí a též s Vánocemi. Skoro bych si troufl říci, že náleží Česku jako symbol.
Historie a tradice této ryby u nás je velmi dlouhá. Do Evropy ho přivezli v době své nadvlády Římané, tehdy kapr obýval řeky střední Asie a i jeho tělo bylo k tomuto životu přizpůsobeno. Měl podlouhlé tělo podobné amurovi a zdobila je obrovská zadní ploutev. Říkalo se mu sazan a byl to praotec všech kaprů.
Jak šel čas, tak se tato ryba stávala nejlepší rybou pro chov, sportovní rybolov a samozřejmě nesměla chybět ani na talíři. V dnešní době je kapr úplně běžnou rybou a chytíte jej snad ve všech vodách ČR.
Tento druh se vyskytuje ve třech formách: lysec, šupináč a někdy se uvádí i řádkáč. Lysce s šupináče si asi každý umíme představit, ale umíte si představit řádkáče? Je to forma kapra, který má šupiny pouze na postranní čáře, to mu však na kráse neubírá.
I když je kapr běžnou a neohroženou rybou naší krásné země, musíme si ho umět vážit jako každé jiné ryby. Také musíme mít stále na paměti, že jak se k vodním živlům a celkově přírodě chováme, tak nám to ona bude vracet.

Zimní období a Vánoce na sádkách
Pro rybáře je tento čas zaslouženým odpočinkem po celoroční dřině doprovázené mimo jiné mrazem, studenou vodou, zraněními apod. Kromě maličkostí není na sádkách práce, tedy až na jednu – kuchání ryb v předvánočním čase. Když chce člověk dodržovat tradice, musí mít o Vánocích kapra na talíři. A kdo vám ho sežene? Samozřejmě rybníkáři. Lidé si postupně chodí pro ryby na sádky a rybáři stojí u kuchacích linek, samozřejmě za dohledu porybného, a čekají na objednávky. Je to práce pro lidi, kteří své řemeslo opravdu milují, protože jste vystaveni zimě, mrazu a ryba, která byla právě vytažena z kádě, vás moc nezahřeje. Po celodenním kuchání ryb toho má rybář opravdu dost. Zebou ho ruce i nohy, ale má to za sebou. Poslední věcí, kterou je v ten den schopen udělat, je jít spát…
Bohužel kuchání ryb na sádkách už není zvyklostí jako dříve. Tento problém má dva důvody. Prvním je nedostatek členů sádky, kteří by ryby kuchali, a ten druhý je schovaný v následující větě a částečně souvisí s prvním: Firma je od toho, aby peníze vydělal majitel, ne zaměstnanci. … A tak se točí koloběh, který rybářům i rybníkářům ukončuje rok.

Richard Pavliš, 1.B